пятница, 30 октября 2020 г.

«Хімія - просто»: кращий науково-популярний проект в соціальних мережах

Що треба зробити, щоб стати лауреатом всеросійської премії «За вірність науці» в категорії «Кращий проект про науку в соціальних мережах»? Відповідь знає Олександр Іванов, творець відеоблогу «Хімія - просто», який журі Міністерства освіти і науки визнало переможцем цього року. Олександр живе в Єкатеринбурзі, де закінчив Фізико-технологічний інститут Уральського федерального університету. Працювати над освітнім проектом по хімії почав в листопаді 2013 року, і з тих пір його відеоканал на Youtube зібрав кілька десятків тисяч передплатників. Олександр намагається монтувати короткі ролики, які будуть зрозумілі всім - навіть тим, хто в школі з хімією зовсім не дружив. Освітній лекторій «Курилка Гутенберга» пропонує читачам N 1 познайомитися з п'ятьма кращими роликами з проекту Олександра Іванова «Хімія - просто». А ще Олександр Іванов написав книгу з аналогічною назвою «Хімія - просто. Історія однієї науки »(Видавництво АСТ, 2018), про яку« Курилка Гутенберга »і N 1 також вже розповідали. А тепер ролики:


1. Уран Відомий всім радіоактивний елемент використовується не тільки на атомних електростанціях, а й у раптових (як шматок шпалер в чашці чаю) областях життя. Прямо зараз ви зможете дізнатися, до чого тут боліди «Формули-1» або нафтовидобуток, а також почуєте історію відкриття урану і побачите епічно круті хімічні реакції.




2. Миш'як / Arsenicum УВАГА! Дуже небезпечно! НЕ ПОВТОРЮВАТИ! Дуже багато небезпечних реакцій з надзвичайно отруйною елементом. У вас є шанс побачити дуже рідкісні кадри.



3. Самі топіть урановий лом в ртуті

Пам'ятаєте той мем з далекого 2005 року - про те, чи варто топити урановий лом в ртуті? Олександр Іванов перевірив це на практиці



4. Морозиво зі спирту

Трохи про те, як розважаються хіміки. Гарячі і вибухають спиртові ескімо, обливання рідким азотом і інша страшна вакханалія чекає вас в цьому випуску.





5. Вакуум

Вакуум використовується не тільки у фізиці, але і широко застосовується в хімії. Вас чекають заворожуюче красиві хімічні реакції, вибухи повітряних кульок з піною для гоління всередині і багато іншого.



Хай буде з вами наука!






Комментариев нет:

Отправить комментарий